home photo

home photo
 


Άποψη του πανθεσσαλικού σταδίου του Βόλου το οποίο θα φιλοξενούσε τους Μεσογειακούς αγώνες

Την ώρα που από την περασμένη Παρασκευή (28/1) είχε στηθεί ένα γαϊτανάκι αναζήτησης πολιτικών και διοικητικών ευθυνών αλλά και των ποσών τα οποία ξοδεύτηκαν για το φιάσκο των Μεσογειακών 2013 οι τοπικοί παράγοντες του Βόλου και της Λάρισας αναζητούσαν ένα τρόπο για να μη χάσει η περιοχή τα υπεσχημένα από το υπουργείο Οικονομικών κονδύλια.

Η πρόταση του βουλευτή Μαγνησίας του ΠαΣοΚ κ. Κώστα Καρτάλη να διατεθούν για έργα υποδομής (λιμάνι Βόλου, προαστιακός Βόλου - Λάρισας, ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων) τα 126 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για τους Μεσογειακούς έμοιαζε με «φυγή προς τα μπρος» και έτσι υιοθετήθηκε από τη σύσκεψη των τοπικών παραγόντων που συνήλθε τη Δευτέρα (31/1) στον Βόλο. Αλλωστε οι πληροφορίες ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είδε την πρόταση με συμπάθεια δημιουργούσε πρόσφορο έδαφος για την υιοθέτησή της. Οι τοπικοί άρχοντες προτίμησαν να κλείσουν το κεφάλαιο Μεσογειακοί 2013 και να δουν την επόμενη ημέρα, γιαυτό και δεν εισακούστηκε η σκέψη του δημάρχου Λάρισας κ. Κώστα Τζανακούλη «να προσπαθήσουμε να μεταπείσουμε τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων».

Άλλωστε η ίδια η ΔΕΜΑ στην επιστολή της προς τον Δήμο Βόλου και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (οι δύο φορείς που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία για την ανάληψη των Μεσογειακών του 2013) έκανε λόγο για ανικανότητα της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και κατέληγε αναφέροντας: «εκφράζουμε τη λύπη μας, δεν ήταν δυνατό για μας να περιμένουμε περισσότερο, αν θέλαμε να σώσουμε τους Αγώνες». Η ΔΕΜΑ βέβαια θα συνεχίσει να έχει την έδρα της στην Ελλάδα και να πληρώνεται μάλιστα από το ελληνικό κράτος, αφού ο γενικός γραμματέας της είναι Ελληνας, ο κ. Ισίδωρος Κούβελος. Ετσι δεν είναι μόνο η πρώτη φορά που η ΔΕΜΑ αφαιρεί τους Μεσογειακούς από μια χώρα αλλά και η πρώτη φορά που η εν λόγω χώρα, δηλαδή η Ελλάδα, πληρώνει και φιλοξενεί τον τιμωρό της!

Το κόστος βέβαια της φιλοξενίας της ΔΕΜΑ δεν είναι το μόνο που πλήρωσε η Ελλάδα στους άρχοντες των (τριών) μεσογειακών κύκλων. Ηδη η ΔΕΜΑ έχει βάλει στα ταμεία της 800.000 δολλάρια (περίπου 600.000 ευρώ) από τα 2 εκατ. δολλάρια (1,45 εκατ. ευρώ) που έπρεπε να καταβάλει η Ελλάδα για να «αγοράσει» τη διοργάνωση. Τα έξοδα όμως των Μεσογειακών δεν σταματούν στην πληρωμή της ΔΕΜΑ. Το 2010 είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Οργανωτικής Επιτροπής 3,75 εκατ. ευρώ ενώ στα «σπασμένα» πρέπει να προστεθούν και μερικά εκατ. ευρώ για τη λειτουργία της Οργανωτικής Επιτροπής το 2008 και το 2009.

Εκεί, όμως που επικρατεί απόλυτο σκοτάδι είναι το κόστος της διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων, αφού τα χρήματα για τη στήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας δεν έβγαιναν μόνο από τον κορβανά του υφυπουργείου Αθλητισμού, όταν επικεφαλής του ήταν ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης. Μόνο τυχαίο, βέβαια, δεν είναι το γεγονός ότι ο πρώτος πολιτικός που έσπευσε να καταθέσει ερώτηση στον πρωθυπουργό ζητώντας να πληροφορηθεί «πόσο κόστισε στην ελληνική πολιτεία το συγκεκριμένο εγχείρημα πριν την ματαίωση του» ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Η εμπλοκή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, τότε υπουργού Εξωτερικών, όπως και του συζύγου της κ. Κούβελου, τότε επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης των Μεσογειακών 2013, φαίνεται να αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να θέλει να πληροφορηθεί ο «άσπονδος φίλος» τους κ. Καρατζαφέρης πόσο στοίχισε το μεσογειακό... κουστούμι.

Από www.tovima.gr ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΟΥΣΤΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top