home photo

home photo
 

Μια πρωτοφανής για τα εκπαιδευτικά χρονικά της χώρας υπόθεση έληξε το απόγευμα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών με την καταδίκη 40 καθηγητών του Λυκείου Γιαννιτσών, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της νόθευσης εγγράφων. Οι κατηγορούμενοι καθηγητές τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης 12 μηνών ο καθένας.
 
Όπως δέχτηκε το δικαστήριο, οι εκπαιδευτικοί δέχθηκαν εκπρόθεσμα κατά το σχολικό έτος 2007-2008 τα δικαιολογητικά απουσιών τριών μαθητών του 2ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών, διορθώνοντας ταυτόχρονα τις βαθμολογίες του δευτέρου τετραμήνου των συγκεκριμένων μαθητών της Β’ Λυκείου, με σκοπό να τους προάγουν στην επόμενη τάξη.
 
Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους ενώπιον του δικαστηρίου, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έδωσε τριετή αναστολή στις ποινές, ενώ οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
 
Στο εδώλιο κάθισαν ακόμα για την ίδια υπόθεση, πέρα από τους καθηγητές, ο τότε προϊστάμενος του Γραφείου Εκπαίδευσης της περιοχής, φυσικά οι γονείς των μαθητών αλλά και τέσσερις γιατροί της Πέλλας που υπέγραφαν τις πλαστές βεβαιώσεις ασθενείας. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τρεις γιατρούς για τις πράξεις της χορήγησης πλαστής ιατρικής βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, καταδικάζοντάς τους σε ποινές φυλάκισης 18 μηνών των έναν και 29 μηνών τον καθένα από τους άλλους δύο.
 
Επιπλέον, ο προϊστάμενος του Γραφείου Εκπαίδευσης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος αλλά και... συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ ποινή φυλάκισης 18 μηνών επιβλήθηκε και στη μητέρα μιας μαθήτριας, η οποία κρίθηκε ένοχη για ηθική αυτουργία στη χορήγηση πλαστής ιατρικής βεβαίωσης.
 
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από μήνυση που κατέθεσε ο τότε διευθυντής του σχολείου και νυν σύμβουλος Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος των 40 καθηγητών αλλά και των γιατρών εκκρεμούν ΕΔΕ από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, τα αποτελέσματα των οποίων ωστόσο δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top