Με αφοσιωμένη διοίκηση υπό την προεδρία του κ. Σωτήρη Στάμου ο Ναυτικός Όμιλος διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που αγοράστηκαν τμηματικά συνολικού εμβαδού 10.000 τμ περίπου.
Ο Όμιλος επίσης συνέβαλε στο να δημιουργηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Ναυτικού Κέντρου Ιωαννίνων στις οποίες φιλοξενήθηκαν σπουδαίες διοργανώσεις όπως οι Μεσογειακοί Αγώνες Κωπηλασίας το 1991 αλλά και το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων το 1970, το Κύπελλο εθνών το 1993 και 1998 και φυσικά όλων των βαλκανικών αγώνων και πανελληνίων πρωταθλημάτων μέχρι το 2004, που κατασκευάστηκαν ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Σχοινιά.
Η ιστορία του ομίλου είναι συνυφασμένη με την προσπάθεια των μελών του να εργαστούν για την ανάδειξη κορυφαίων κωπηλατών τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο.
Μεγάλος αριθμός αθλητών μας συμμετέχει σε εθνικές ομάδες. Πάρα πολλοί από αυτούς έχουν αναδειχτεί παγκόσμιοι πρωταθλητές με μεγάλες διακρίσεις.
Ο ΝΟΙ έχει αναδείξει ολυμπιονίκες όπως είναι η Τόνια Σβάϊερ, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις, Σεούλ, Ατλάντα και Βαρκελώνη και ο Παναγιώτης Μηλιώτης και η Αγγελική Γκρέμου που αγωνίστηκαν στην Ολυμπιακούς του Σύδνεϋ.
Τα τελευταία χρόνια το νέο αίμα έχει αναλάβει δράση με τις πρόσφατες επιτυχίες του Γιάννη Τσίλη ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Νέας Ζηλανδίας και στο Πανευρωπαϊκό. Ο Γιώργος Τζιάλλας που κατέκτησε το χρυσό στο Πανευρωπαϊκό και οι Απόστολος Λαμπρίδης, Μιχάλης Ναστόπουλος, Ελένη Διαμάντη και Λυδία Νταλαμάγκα με την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Νέων στη Σιγκαπούρη. Ο Ναστόπουλος και ο Λαμπρίδης κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο και οι κοπέλες το χάλκινο. Επίσης στο Παγκόσμιο Νέων της Τσεχίας οι Λαμπρίδης και Ναστόπουλος κατέκτησαν το χρυσό.
Εντός συνόρων ο ΝΟΙ δεν παίζεται. Τα τελευταία 17 χρόνια αναδείχθηκε πολυνίκης και Πρωταθλητής. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα θέλησης και σωστής οργάνωσης.
Κοντά στην προπόνηση των πρωταθλητών
Ο συντάκτης της "Αθλητικής Γνώμης" και του Sportsioannina.gr, Κώστας Γεωργιάδης βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ΝΟΙ και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πως προπονούνται οι πρωταθλητές αλλά και τα μελλοντικά αστέρια του αθλήματος. Ο Κώστας Γεωργιάδης συνομίλησε με τον προπονητή κ. Ευθύμιο Βλάχο, με την Ολυμπιονίκη νέων Ελένη Διαμάντη και τον Πανευρωπαϊκό πρωταθλητή Γιώργο Τζιάλλα.
Ο λόγος στους πρωταγωνιστές...
Ο λόγος στους πρωταγωνιστές...
Ελένη Διαμάντη: Με στόχο τους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας 2016
Ελένη περίμενες τις φετινές σου διακρίσεις; Ήσουν μέσα στους στόχους σου ή περίμενες κάτι παραπάνω;
Στην αρχή της χρονιάς το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Νέων στη Σιγκαπούρη πιστεύαμε ότι είναι κάτι άπιαστο. Στην πορεία όμως είδαμε ότι μπορούσαμε αν και ήταν αρκετά δύσκολο. Στο παγκόσμιο που πήραμε την πέμπτη θέση μπορούσαμε το μετάλλιο αφού περιμέναμε και εκεί να διακριθούμε.
Πόσο χρονών είσαι και πόσο καιρό ασχολείσαι με την κωπηλασία;
Τον Απρίλιο μπαίνω στα 18 ασχολούμαι από έκτη δημοτικού.
Σαν άθλημα είναι επίπονο; Έκανες αρκετές θυσίες για να έλθουν και οι επιτυχίες;
Είναι επίπονο σίγουρα και χρειάζεται πολύ προσοχή και προσπάθεια, τόσο πριν την προπόνηση και μετά. Πάντως στην ηλικία μου δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να θυσιάσω. Χρόνος για να κάνω πράγματα υπάρχει όπως για να βγαίνω έξω. Λίγο με τον ύπνο έχω ένα θέμα αφού δεν μπορώ να κοιμάμαι περισσότερο τα Σαββατοκύριακα λόγω της προπόνησης .
Οι μελλοντικοί σου στόχοι;
Ο πιο μεγάλος στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βραζιλία το2016, αλλά πιο κοντινός στόχος είναι τώρα μία διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το καλοκαίρι.
Ελένη για πόσο καιρό πιστεύεις ότι θα μπορείς να ασχολείσαι με το άθλημα; Σου αρέσει και θα συνεχίσεις και μετά από ένα παγκόσμιο ή ολυμπιακό τίτλο ή αυτός είναι μόνο ο σκοπός;
Θέλω σίγουρα να πάρω ένα μετάλλιο σε Ολυμπιάδα αλλά πιστεύω μέχρι να τα καταφέρω να μην σταματήσω αφού μου αρέσει η κωπηλασία.
Σαν αθλήτρια της κωπηλασίας υπάρχει κάτι που σε δυσκολεύει στην προετοιμασία σου; Για παράδειγμα η στάση της Πολιτείας σας βοηθάει;
Εκτός από το γεγονός ότι τα χρήματα για την προετοιμασία μας είναι λίγα, η Πολιτεία δεν δίνει και κίνητρα για τους αθλητές που είναι και μαθητές. Να ελαφρύνει λίγο το πρόγραμμα με τα μαθήματα ίσως.
Οι γονείς σου τη λένε με την ενασχόληση σου με το άθλημα; Σε προέτρεψαν να ασχοληθείς;
Οι γονείς μου ήταν στην κωπηλασία παλιά όπως και τα αδέρφια μου και τους αρέσει που είμαι στην κωπηλασία. Μάλιστα όταν είπα στους γονείς μου ότι δεν θα σταματήσω την κωπηλασία για την τρίτη λυκείου και το διάβασμα που έχει δεν διαφώνησαν αρκεί να μην παρατήσω τα μαθήματα.
Γιώργος Τζιάλλας: «Δύο χρόνια σκληρής δουλειάς για πρόκριση στο Λονδίνο»
Γιώργο πως τα είδες φέτος τα πράγματα; Ήσουνα μέσα στους στόχους σου;
Ήταν μία χρονιά πάρα πολύ καλή για μένα. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα αυτές τις επιτυχίες και εξεπλάγην γιατί δεν ήξερα για παράδειγμα στο Παγκόσμιο της Νέας Ζηλανδίας σε ποιο αγώνισμα θα έτρεχα. Ξεκίνησα στην αρχή της χρονιάς με ένα διεθνές μίτινγκ που έγινε στη Γερμανία όπου με τον συναθλητή μου στον ΝΟΙ τον Γιάννη Τσίλη ήρθαμε πρώτοι. Στη συνέχεια όμως αλλάξαμε πληρώματα και συνέχισα με έναν αθλητή από την Καστοριά, τον Γιάννη Χρήστου στη δίκωπο. Με αυτόν τρέξαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Λουκέρνη και ήρθαμε τρίτοι και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βγήκαμε πρώτοι. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών που έγινε το Νοέμβριο στη Νέα Ζηλανδία στη Λίμνη Καραπίρο βγήκαμε τρίτοι. Ήταν πολλά τα μετάλλια και πολλές οι επιτυχίες. Έχουμε τώρα ένα βάρος γιατί αυτές τις επιτυχίες πρέπει να τις κρατήσουμε και για να μπορέσουμε να πάρουμε την πρόκριση, που είναι πολύ σημαντικό για μας και για να μας φύγει και το άγχος που έχουμε εδώ και δύο χρόνια που δουλεύουμε σκληρά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα από ποια διοργάνωση θα έρθει;
Από τους Προολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν τον Αύγουστο στη Σλοβενία στη λίμνη Μπλεντ. Εκεί δεν γνωρίζω ακόμη σε πιο αγώνισμα θα τρέξω αν θα είναι δηλαδή τετράκωπος ή δίκωπος. Ελπίζουμε και από τα αποτελέσματα που θα έχουμε σε άλλες δοκιμασίες όπως παγκόσμια κύπελλα και διεθνή μήτινγκ να βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση. Αυτό θα φανεί και από την προετοιμασία που κάνουμε τώρα το χειμώνα. Πάντως υπάρχει μία ψυχολογική κούραση αφού το Παγκόσμιο πρωτάθλημα τελείωσε το Νοέμβριο και δεν προλάβαμε να ξεκουραστούμε.
Προετοιμασία πότε ξεκινήσατε;
Η προετοιμασία ξεκίνησε το Δεκέμβριο λίγο πριν τις γιορτές για δύο βδομάδες. Το Γενάρη είχαμε ένα καμπ με την Εθνική ομάδα και συνεχίζω την προετοιμασία εδώ στις εγκαταστάσεις του ΝΟΙ.
Για τη στάση της Πολιτείας; Την νιώθετε κοντά σας;
Υπάρχουν προβλήματα αφού τα χρήματα είναι λίγα αλλά θέλω να τονίσω ότι ο ΓΓ Αθλητισμού κ. Μπιτσαξής είναι κοντά στην κωπηλασία σε σχέση με άλλα αθλήματα. Πιστεύει ότι μπορούν να έρθουν και άλλες διακρίσεις και ενδιαφέρεται για το άθλημα.
Ευθύμιος Βλάχος: «Η Πολιτεία να επανεξετάσει το αθλητικό νόμο»
Κύριε Βλάχο καταρχήν συγχαρητήρια για τις επιτυχίες του συλλόγου. Αυτές είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς ή επειδή τα Γιάννινα έχουν παράδοση, άρα υπάρχει και ταλέντο στο άθλημα αυτό;
Η κωπηλασία έχει ξεκινήσει στην πόλη μας το 1954 που ιδρύθηκε ο όμιλος μας. Από τότε μέχρι σήμερα τα στάδια που πέρασε το σωματείο είναι πολλά. Τα τελευταία όμως 22 χρόνια ο Ναυτικός Όμιλος κατορθώνει να είναι πρωταθλητής και πολυνίκης στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει κατορθώσει επίσης να βγάλει Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους πρωταθλητές και αυτό δεν νομίζω να έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του Γιαννιώτη για το συγκεκριμένο άθλημα. Σ' αυτά τα πράγματα εμείς που ασχολούμαστε με τον πρωταθλητισμό θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι και να μην γελιόμαστε. Χωρίς δουλειά δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Θέλω μα πω ότι για αυτές τις επιτυχίες σ' αυτόν τον χώρο είμαστε τυχεροί γιατί βρέθηκε για πολλά χρόνια ένας στυλοβάτης, ο σημερινός πρόεδρος του ομίλου κ. Στάμος ο οποίος από την πλευρά της διοίκησης κατάφερε με τον αγώνα και την προσπάθεια του και με όσα μέσα διέθετε να εξασφαλίσει σε εμάς τους προπονητές άψογο υλικό, είτε έχει να κάνει με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, είτε με ταχύπλοα, είτε με στίβο κωπηλασίας για να μας διευκολύνει σ' αυτό το δύσκολο έργο.
Δηλαδή οι επιτυχίες του Ομίλου είναι εν μέρει και της διοίκησης;
Σαφέστατα.
Για την προσπάθεια σας η Πολιτεία έχει συμπαρασταθεί όσο θα θέλατε;
Όλοι εμείς οι Έλληνες αν θέλουμε να λέμε κάποια πράγματα με το όνομα τους, κουβαλάμε κάποια πράγματα, και μέσα από αυτά είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά που έχει να κάνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με τον αθλητισμό γενικότερα. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια η στήριξη αυτή από την πλευρά της πολιτείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Για τα όποια προνόμια έδιναν κατά καιρούς σε αθλητές , και να δεχτώ ότι ίσως κάποια διαστήματα αυτές απολαβές ήταν και λίγο υπερβολικές, φτάσαμε στο άλλο άκρο. Τα παιδιά μας σχεδόν δεν παίρνουν τίποτα. Και πρέπει να τονίσω ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή αν δεν δουλέψει καθημερινά δύο με τρεις ώρες προπόνηση τουλάχιστον. Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι η διάκριση θα έρθει με το να καθόμαστε στο σπίτι ή για καφέ. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν τα καλά κόποις κτώνται και η κωπηλασία είναι ένα άθλημα που συγκαταλέγεται στα τέσσερα βαρέα αθλήματα. Είναι ένα άθλημα δύσκολο που γίνεται με αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παρόλα αυτά προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να μεταφέρουμε αυτό που αγαπούμε στους αθλητές και υπάρχει η ανταπόκριση, και η προσπάθεια και των αθλητών αλλά και των γονέων που είναι απαραίτητη για να φτάσεις σε ένα υψηλό επίπεδο.
Ο ΝΟΙ είναι πρωταθλητής και πολυνίκης και έχει πολλές διακρίσεις. Υπάρχει όμως κάτι που λείπει από τον Όμιλο;
Αυτό που μας λείπει είναι η κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου και ελπίζουμε, αισιοδοξούμε και ευχόμαστε στους Ολυμπιακούς που έχουμε μπροστά μας το 2012 στο Λονδίνο να το καταφέρουμε.
Είναι εφικτό αυτό; Υπάρχουν οι προοπτικές;
Είναι. Μην ξεχνάμε ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Καραπίρο της Νέα Ζηλανδία, πληρώματα της Εθνικής ομάδας απαρτιζόμενα από αθλητές του Ομίλου μας κατέκτησαν δεύτερες και τρίτες θέσεις.
Από τα νέα παιδιά που προπονούνται εδώ διακρίνεται κάποια που στο μέλλον μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο;
Για μένα τον προπονητή δεν είναι δύσκολο να διακρίνω και μπορώ να καταλάβω από τις μικρές ηλικίες ποια είναι αυτά τα παιδιά που μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά. Αυτό όμως είναι το ένα μέρος, γιατί το άλλο μέρος έχει να κάνει με τη θέληση του παιδιού και τη στήριξη των γονιών του γιατί είπαμε ότι χρειάζεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσει το παιδί σιγά-σιγά να αναρριχηθεί και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτή την υπομονή και θέλουμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και λίγη κούραση να έχουμε μεγάλες διακρίσεις. Ο Ναυτικός Όμιλος αυτό δεν μπορεί να το δώσει. Ίσως κάποια άλλα αθλήματα πριν από μερικά χρόνια το έδιναν.
Πόσο καιρό είστε προπονητής στον Ν.Ο.Ι.;
Προπονητής ξεκίνησα, και ήταν μία πάρα πολύ δυσάρεστη για μένα περίοδο αφού σταματούσα την αθλητική μου καριέρα, το 1983. Με μία παύση πέντε χρόνων όμως, αν και το μυαλό μου ήταν πάντα στον Όμιλο στον οποίο ανδρώθηκα, γιατί ήμουν προπονητής στην εθνική ομάδα.
Στα χρόνια που ήσαστε προπονητής διακρίνεται διαφορές στους αθλητές του τότε με το τώρα;
Δεν ήταν η ίδια φιλοσοφία και είναι αυτό που είπα και πριν. Κάποιες εποχές τα προνόμια των αθλητών δινόταν πλουσιοπάροχα. Για παράδειγμα τότε αν ένα παιδί έβγαινε πρωταθλητής, είχε την δυνατότητα να πάει στη γυμναστική ακαδημία. Τώρα δεν υπάρχει αυτό αφού υπάρχει μόνο ένα μπόνους, ένα ποσοστό 10-15% και ένα παιδί θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ και παράλληλα με το διάβασμα για να μαζέψει μόρια και να περάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο. Τα παλιά τα χρόνια ο αθλητής παρατούσε τα μαθήματα και αφοσιωνόταν στον αθλητισμό γιατί το έβλεπε σαν αυτοσκοπό. Αυτό όμως που θέλω εγώ να περάσω στα παιδιά είναι ότι ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Να καταλάβουν ότι ο αθλητισμός δεν είναι για ένα – δύο χρόνια. Μπορεί πρωταθλητισμό να μην μπορούμε να κάνουμε σε όλη μας τη ζωή, αλλά αθλητισμό μπορούμε γιατί μόνο καλό έχουμε να πάρουμε.
Να ξαναγυρίσουμε λίγο στην στάση της Πολιτείας και να ρωτήσω γενικά αν προσφέρει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ή τον έχει παρατήσει;
Υπάρχει μία απαξίωση που γίνεται σταδιακά. Όλα αυτά τα χρόνια η πολιτεία έδινε ελάχιστα χρήματα. Όμως ο Ναυτικός Όμιλος κατάφερνε να έχει κάποια έσοδα. Και όπως καταλαβαίνεται υπάρχουν αρκετά έξοδα. Αρκεί να πω ότι όταν ο καιρός το επιτρέπει και μπουν βάρκες στη λίμνη, χρειάζονται 4-5 ταχύπλοα, υπάρχει το πετρέλαιο για τη θέρμανση των χώρων άθλησης, για να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά. Όλα αυτά έχουν ένα τεράστιο κόστος. Αρκεί να σας πω ότι το πιο απλό σκάφος, τα σκιφ μπορεί να κοστίσει και 10.000 ευρώ.
Και κλείνοντας τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε μέσω της εφημερίδας;
Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι η Πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει τον αθλητικό νόμο που ισχύει σήμερα, γιατί είναι ένας νόμος που δεν δίνει τη δυνατότητα για να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Δεν δίνει κίνητρα και πρέπει να επανεξεταστεί ο νόμος αυτός που ισχύει από το 2008 για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό παιδιά. Αυτό είναι το ένα κομμάτι που αφορά την Πολιτεία. Σε ότι αφορά τους γονείς και όλους εμάς, τα παιδιά μας πρέπει να τα κατευθύνουμε προς τον αθλητισμό και για τα οφέλη δεν χρειάζεται να αναφερθώ γιατί είναι γνωστά σε όλους. Είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες όταν γνωρίζουμε και ξέρουμε ότι για να έχουμε μία σωστή ανάπτυξη, γενικά στην κατηγορία των εφήβων, πρέπει παράλληλα με το διάβασμά τους να έχουν και την άθληση, αφού όλοι γνωρίζουμε το χιλιοειπωμένο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» . Δυστυχώς σήμερα όλοι έχουμε παρασυρθεί στον κυκεώνα της κοινωνίας μας και το έχουμε ξεχάσει. Κανείς δεν λέει όχι στη γνώση και τη μόρφωση αλλά και ο αθλητισμός ολοκληρώνει τον άνθρωπο. Και εδώ στο Ν.Ο.Ι. τους λέμε να έχουν πρώτα το σχολείο και τα μαθήματα και στη συνέχεια ο Ναυτικός Όμιλος.
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.