home photo

home photo
 

Ελευθεροτυπία, Του Νικ. ΠαπαδογιάννηΗ αποκαθήλωση των «ειδώλων» του ελληνικού στίβου συνεχίζεται με εκκωφαντικούς κανονιοβολισμούς. Η Πηγή Δεβετζή τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 2 ετών από την Παγκόσμια Ομοσπονδία επειδή αρνήθηκε να δώσει δείγμα σε αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ τον Μάιο του 2009 στην Ουκρανία.


Σύμφωνα με τη μαρτυρία της δημοσιογράφου Λουντμίλα Γιακούσεβα, η οποία βρισκόταν στο στάδιο της Γιάλτας όταν συνέβη το... μοιραίο, ο ελεγκτής έφυγε άπρακτος μολονότι ζήτησε αυτοπροσώπως δείγμα από τη Δεβετζή. Η αθλήτρια συζήτησε για λίγο με τον σύζυγό της Γιώργο Πούλο και έφυγε μαζί του, δίχως να περάσει από έλεγχο. Ο ελεγκτής περίμενε μία ώρα στο στάδιο και έφυγε μόλις εξέπνευσε το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται από κανονισμούς. Στην επίσημη αναφορά που ακολούθησε, η Δεβετζή απάντησε ότι δεν βρισκόταν στην Ουκρανία εκείνη τη μέρα. Ωστόσο, τα στοιχεία που ζητήθηκαν από το αεροδρόμιο του Κιέβου απέδειξαν ότι η Πηγή βρισκόταν όντως στη χώρα στις 23 Μαΐου 2009. Την προετοιμασία της είχε αναλάβει τότε Ουκρανός προπονητής. Τον Μάρτιο του 2009 η Δεβετζή είχε ταξιδέψει για ένα μήνα στη Σενεγάλη.

Βάσει του κανονισμού της WADA, η άρνηση συμμόρφωσης με τις εντολές των ελεγκτών ισοδυναμεί με θετικό δείγμα. Η Δεβετζή εξαφανίστηκε από τους αγώνες λίγες ημέρες μετά το περιστατικό της Γιάλτας. Επικαλέστηκε πόνους στη μέση και αποχώρησε από τα «Τσικλητήρεια» εκείνης της χρονιάς, ενώ δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου: «Ο τραυματισμός μου είναι πιο σοβαρός απ' όσο νόμιζα», δήλωσε τότε. Εκτοτε την είδαμε μόνο στο Dancing With The Stars και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις της ΕΡΤ.

Ο ΣΕΓΑΣ ειδοποιήθηκε από την IAAF για το περιστατικό, αλλά το κράτησε μυστικό και ουδέποτε κίνησε πειθαρχική διαδικασία. Προφανώς συμφωνήθηκε να αποσιωπηθεί το ζήτημα, υπό τον όρο να αποσυρθεί διακριτικά η Δεβετζή από την ενεργό δράση. Σύμφωνα με πηγή του ΕΣΚΑΝ, το όνομα της Δεβετζή έμεινε έξω από τους καταλόγους των υπό επιτήρηση αθλητών για το 2010.

Αντίδραση

Ομως, η Δεβετζή απέφυγε να υποβάλει επίσημη δήλωση αποχώρησης. Οταν συναντήθηκε με τον Βασίλη Σεβαστή και του ζήτησε να ενταχθεί στον σχεδιασμό για την αγωνιστική σεζόν του 2011 (κατ' απονομήν, αφού δεν είχε αγωνιστεί καθόλου την προηγούμενη σεζόν), πυροδότησε αλυσιδωτή αντίδραση. Η IAAF πληροφορήθηκε τα καθέκαστα και απαίτησε με διάβημα να παραπεμφθεί το θέμα Δεβετζή σε πειθαρχική επιτροπή.

Ο ΣΕΓΑΣ ζήτησε τον σχετικό φάκελο, αλλά η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν του έχει πια εμπιστοσύνη. Πήρε την κατάσταση στα δικά της χέρια και έριξε τον πέλεκυ στο κεφάλι της Πηγής: διετής αποκλεισμός, με χρονική αφετηρία όχι τον Μάιο του 2009, αλλά την 8η Δεκεμβρίου του 2010. Ουσιαστικά, πρόκειται για «καραντίνα» 3,5 ετών, όπως και στην περίπτωση Κεντέρη, Θάνου.

Από την πλευρά της Δεβετζή και των νομικών της συμβούλων δεν ακούστηκε χθες το παραμικρό σχόλιο. Στα μέσα Ιανουαρίου, η 35χρονη αθλήτρια δήλωσε σε ελληνική ιστοσελίδα ότι σκόπευε να εγκαταλείψει τους στίβους. Φήμες ότι εκκρεμούσε υπόθεση ντόπινγκ κυκλοφόρησαν τις επόμενες εβδομάδες στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά στάθηκε αδύνατο να διασταυρωθούν, λόγω της γνωστής «ομερτά».

«Είναι μια υπόθεση που εκκρεμεί από τον Μάιο του 2009», δήλωσε, ανερυθρίαστα, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής. «Δεν έχουμε πλήρη εικόνα των δεδομένων και των στοιχείων της υπόθεσης. Επρόκειτο να εισαχθεί στην πειθαρχική μας επιτροπή, αλλά η IAAF αποφάσισε να προχωρήσει εκείνη την εξέταση της υπόθεσης και την επιβολή της ποινής. Αφ' ενός εκφράζω τη λύπη μου για το συμβάν και για το αποτέλεσμα, ωστόσο ως ομοσπονδία δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες. Αρμόδια για να δώσει απαντήσεις είναι η IAAF».

Ζαλισμένος από το ράπισμα της IAAF, ο ΣΕΓΑΣ απέφυγε να ανακοινώσει οτιδήποτε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Φρόντισε, πάντως, να αποκαθηλώσει τη φωτογραφία της Δεβετζή από την αρχική σελίδα του ιστότοπού του.

Εκτός της Δεβετζή, οι «καμπάνες» χτύπησαν και για τον Αμερικανό ατζέντη Μαρκ Μπλοκ, ο οποίος τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δέκα ετών (2009-2019) για εμπορία και διακίνηση αναβολικών ουσιών στις ΗΠΑ. Ο Μπλοκ, που συνδέεται με την περιβόητη υπόθεση της Balco, είναι σύζυγος, μάνατζερ και τέως προπονητής της σπρίντερ Ζάνα Πιντούσεβιτς, ενώ κατά καιρούς συνεργάστηκε και με Ελληνες αθλητές. Η ντε φάκτο ύποπτη Πιντούσεβιτς είχε κερδίσει στα 100 μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2001, με δεύτερη τη Μάριον Τζόουνς και τρίτη την Κατερίνα Θάνου! *

Και η απάντηση της Δεβετζή: "Φρικάρω με το παρασκήνιο..."

22/3 10:20

Η Πηγή Δεβετζή αντέκρουσε τις κατηγορίες περί ντόπινγκ μιλώντας από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε λόγο για προσπάθεια αμαύρωσης του ονόματός της και τόνισε πως θα απαντήσει αρμοδίως όταν επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο NovaΣΠΟΡ FM.



«Αυτή είναι μια ιστορία που έγινε το 2009. Ήρθε ένας ελεγκτής χωρίς διακριτικά και χωρίς να μου δείξει ταυτότητα και μου ζήτησε δείγμα που φυσικά δεν έδωσα. Οι κανονισμοί λένε ότι πρέπει να έχει γυναίκα μαζί του, για να έρθει μαζί μου την ώρα που θα δίνω δείγμα, αλλά ήταν μόνος του. Μετά από μία εβδομάδα ήρθε κανονικά και με ταυτότητα και με γυναίκα και πήρε το δείγμα. Μετά από όλα αυτά θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει αναφορά. Το περίεργο είναι ότι όλα αυτά βγήκαν τώρα που λείπω.

Δυστυχώς κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το όνομά μου τώρα στα τελειώματα της καριέρας μου και με κατηγορούν για κάτι, στο οποίο είμαι ενάντια. Πολλοί λένε ότι κρύβομαι και σιωπώ, αλλά απλά λείπω και μόλις γυρίσω θα μιλήσω για όλα. Έχω λάβει γνώση για το τι έχει ειπωθεί και γραφτεί και καλά θα κάνουν να προσέχουν κάποιοι τι λένε και το γράφουν. Έχω ακούσει για ντοπαρισμένη και λοιπά και δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά.

Γιατί δεν το βγάλανε το 2009 αυτό το θέμα. Τώρα, το 2011, θα είχε τελειώσει. Τυχαίο ήταν που βγήκε τώρα που αποφάσισα να ξανακατέβω σε αγώνες; Κάποιοι δεν ήθελαν να συμμετάσχω από πριν. Μόλις γυρίσω θα τα πω όλα. Έχει δημιουργηθεί ένα παρασκήνιο και φρικάρω. Οι ίδιοι οι άνθρωποι που έρχονταν μαζί μου στις επιτυχίες τα λένε τώρα όλα αυτά. Δεν το περίμενα αυτό το πράγμα».

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top