home photo

home photo
 

Η καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων και αναψυκτικών με προσθήκη ζάχαρης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες. Μόλις ένα κουτάκι την ημέρα (330 ml) αρκεί για να διαταραχθεί η ισορροπία, δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Hypertension».

Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτή τη διαταραχή παραμένει άγνωστος, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πολλή ζάχαρη διαταράσσει τον τόνο των αιμοφόρων αγγείων και τα επίπεδα αλάτων στον οργανισμό. Τα ροφήματα και αναψυκτικά δίχως ζάχαρη δεν φέρνουν ανάλογο κίνδυνο, ενώ η καφεϊνη που υπάρχει σε πολλά αναψυκτικά δεν φαίνεται να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από τρία κουτάκια αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη την εβδομάδα.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 2.700 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 59 ετών, οι οποίοι κατέγραφαν αναλυτικά ό,τι έτρωγαν και ό,τι έπιναν και υποβλήθηκαν σε μέτρηση της πίεσής τους και εξετάσεις ούρων.

Όσοι έπιναν καθημερινά ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη, κατανάλωναν συνολικά την περισσότερη ζάχαρη στη διάρκεια της ημέρας και προσλάμβαναν από τη διατροφή τους περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ροφήματα με ζάχαρη (η διαφορά μεταξύ τους ήταν 397 θερμίδες ημερησίως).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top