home photo

home photo
 

Η μετάβαση από το στάδιο της εφηβείας στην ενηλικίωση είναι πρωτίστως ένας συνδυασμός κοινωνικών, ψυχολογικών και σωματικών παραγόντων. Ανάλογα με το πολιτιστικό πλαίσιο της κοινωνίας στην οποία ζει κανείς, μπορεί να θεωρηθεί ενήλικος όταν πιάνει, για παράδειγμα, δουλειά, μετακομίζει από το πατρικό σπίτι, παντρεύεται ή αποκτά παιδιά.

Κάτι το οποίο αυτόματα συνδέει κανείς με τη νεαρή ηλικία, είναι η τάση των εφήβων να πηγαίνουν αργά για ύπνο και να κοιμούνται μέχρι αργά το πρωί. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι συνήθειες του ύπνου μπορούν να αποτελέσουν έναν καλό βιολογικό δείκτη του τέλους της εφηβείας.

Ο Till Ronnenberg, ερευνητής ύπνου στο τμήμα Ερευνητικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (στο Ludwig Maximilians University), διεξήγαγε το 2004 μια έρευνα σε 25.000 άτομα στη Γερμανία και στην Ελβετία. Παρακολούθησε πότε πήγαιναν τα άτομα αυτά για ύπνο και πότε ξυπνούσαν όταν δεν έπρεπε να πάνε στη δουλειά ή στο σχολείο την επομένη, και με βάση αυτά τα δεδομένα υπολόγισε πού βρισκόταν το μέσο χρονικό σημείο του βραδινού τους ύπνου. Αποδείχθηκε ότι το μέσο χρονικό σημείο κατά την πορεία της εφηβείας μετακινούνταν όλο και πιο αργά. Εντελώς ξαφνικά, όμως, η καμπύλη αυτή άρχιζε να πέφτει, καθώς τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα άρχιζαν να κοιμούνται νωρίτερα και να σηκώνονται νωρίτερα το πρωί.

Ο Till Ronnerberg πιστεύει ότι οι συνήθειες του ύπνου των εφήβων αντικατοπτρίζουν θεμελιώδεις σωματικές αλλαγές και δεν οφείλονται απλώς στο γεγονός ότι τα νεαρά άτομα είναι πολύ ανήσυχα για να πάνε να κοιμηθούν ή ότι δεν έχουν όρεξη να σηκωθούν το πρωί. Γιατί οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου συμβαίνουν ενάμισι χρόνο νωρίτερα στα κορίτσια, πράγμα που συμφωνεί με το γεγονός ότι γενικά τα κορίτσια αναπτύσσονται νωρίτερα. Αν η θεωρία αυτή ισχύει, τα κορίτσια ενηλικιώνονται όταν γίνονται 19,5 χρόνων, ενώ τα αγόρια «γίνονται άντρες» στην ηλικία των 20,9 χρόνων.

Αυτή και άλλες παρόμοιες έρευνες έχουν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα ότι η διδασκαλία στο γυμνάσιο και το λύκειο καλό θα ήταν να αρχίζει πιο αργά το πρωί. 



Δείτε γιατί στο ντοκιμαντέρ «Secret Life of Your Body» (στο οποίο συμμετέχει και ο καθηγητής Till Ronnerberg). 





Science Illustrated

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top