home photo

home photo
 



Οι μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου, Wenlock και Mandeville δημιουργήθηκαν από τις τελευταίες σταγόνες του χάλυβα που είχαν απομείνει από την κατασκευή του τελικού δοκό στήριξης για το Ολυμπιακό Στάδιο.

Το όνομα Mandeville είναι εμπνευσμένο από το χωριό Stoke Mandeville στο Buckinghamshire.

Στη δεκαετία του 1940, Dr.Ludwig Guttmann ήρθε στο Stoke Mandeville Hospital να δημιουργήσει μια νέα μονάδα για να βοηθήσει πρώην στρατιώτες που έπασχαν από κακώσεις του νωτιαίου μυελού. Ψάχνοντας τρόπους να τους εμπνεύσει τη θέληση για ζωή, ενέταξε τον αθλητισμό στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Δεν ετίθετο το ερώτημα αν ήθελαν να κάνουν κάποιο άθλημα, ή όχι, ήταν μέρος της θεραπείας, όπως το να παίρνουν τα φάρμακά τους, ή να κάνουν φυσιοθεραπεία. Στις 28 Ιουλίου το 1948, στο Stoke Mandeville , έγιναν οι πρώτοι αγώνες στο αγώνισμα της τοξοβολίας για παράλυτους, όπου συμμετείχαν 16 διαγωνιζόμενοι (Stoke Mandeville Games). Δεν ήταν τυχαίο που αυτοί οι αγώνες έγιναν την ίδια μέρα με τους Ολυμπιακούς. Οι αγώνες αυτοί θεωρούνται ως προπομπός του μοντέρνου κινήματος των Παραολυμπιακών.

Το όνομα του Wenlock είναι εμπνευσμένο από το χωριό Much Wenlock, όπου ο Dr Williams Penny Brookes (1809-1895), γιατρός στο επάγγελμα, ανθρωπιστής και θερμός φιλέλληνας, υπήρξε ιδρυτής της «Olympian Society». Με οδηγό του τις Ολυμπιακές Αξίες, το 1850 είχε ιδρύσει στο Much Wenlock, στο Shropshire, την «Ολυμπιακή Τάξη», “The Olympian Class”, με σκοπό την ηθική, φυσική, σωματική και ψυχική βελτίωση της υγείας των κατοίκων της πόλης του μέσα από την άθληση.

Ο Dr Williams Penny Brookes είχε μελετήσει τα Ολυμπιακά αθλήματα και είχε συμπεριλάβει πολλά από αυτά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Wenlock. Ο όρος «Ολύμπιος, Olympian» αποτελούσε γι’ αυτόν το όραμα της αρχαίας ελληνικής εκπαίδευσης. Ο τόπος της διεξαγωγής των αγώνων ονομάστηκε «Olympian Field». Kατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων το Στάδιο κοσμούσαν λάβαρα με αρχαίες ελληνικές επιγραφές, όπως: «αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων», πάντα να αριστεύεις, να είσαι ο πιο καλός και να ξεπερνάς τους άλλους. Οι αθλητές στεφανώνονταν με στέφανο δάφνης, ενώ από το 1865 εισήχθησαν τα μετάλλια, αργυρά και χάλκινα.

Οι «Wenlock Games» ήταν μια από τις εμπνεύσεις που οδήγησαν τον ιδρυτή του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος, Βαρώνο Pierre de Coubertin στη δημιουργία των Ολυμπιακών Αγώνων.
 

 
Επιμέλεια Greek Rowers

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top